Tom Kruijsen

Het verhaal achter Necropool

Necropool is ontstaan uit een kort verhaal dat ik schreef voor de schrijfwedstrijd Fantastels in 2015. Ik deed toen al een tijdje mee aan verhalenwedstrijden (het zou mijn derde Fantastels worden) en ik vond het leuk om elke keer een ander subgenre te schrijven. Dit keer was mijn oog gevallen op urban fantasy. Ik had een paar jaar daarvoor de Dresden Files-serie ontdekt en ik wilde eens proberen iets in die stijl te schrijven.

Er waren een aantal dingen die ik anders wilde doen. Het eerste was de setting: ik wilde de urban fantasy formule van tovenarij in onze tijd naar Nederland halen. Het tweede was de magie: ik wilde geen generieke magie waar alles mee mogelijk was, maar een afgebakend stukje. Dat werd de magie die te maken had met de dood necromancy in het Engels, waar ik in het Nederlands necromantie van heb gemaakt. Dus geen rondvliegende vuurballen of teleportatie, maar alles wat te maken heeft met zombies, vampiers, spoken of – zoals in mijn verhaal – een banshee.

Het verhaal deed het goed bij Fantastels. Het bereikte de twaalfde plaats en daarmee won ik de Feniksprijs voor grootste stijger. Het verhaal liet mij vervolgens niet meer los. Mijn afgebakende magiesysteem en de personages Alexander Novak (ook al heette hij toen nog niet zo) en Frits Petersen bleken vruchtbare grond te zijn voor meer verhalen. Toen ik in 2017 de opleiding Sciencefiction en Fantasy schrijven van de Schrijversacademie volgde, besloot ik met die twee heren verder te gaan, maar dan in de vorm van een roman.

Amsterdam, de setting van NecropoolFoto door Max van den Oetelaar op Unsplash

Ik ben nog altijd druk bezig met Necropool, maar het einde begint in zicht te komen. Het boek is intussen door meerdere proeflezers gelezen en er is een heleboel aan geschaafd. Ik hoop op niet al te lange termijn jullie er meer van te kunnen laten zien. Kan je daar niet op wachten? Kijk dan hieronder hoe je alvast een kijkje in de wereld van Necropool kan nemen.

Gratis verhaal

Ben je benieuwd naar Necropool? Dan kan je het gratis verhaal Dodenschreeuw downloaden om kennis te maken met de wereld en personages.

Klik hier om het te lezen